^ Zpět na začátek

Žizníkovská kaplička odhalila část své historie

0 Comments

 

Původní výmalba byla objevena v žizníkovské kapličce. K zajímavému historickému nálezu přispěla oprava vnitřní omítky, do které se pustilo místní občanské sdružení. To si kapličku od města Česká Lípa před několika lety pronajalo a pořádá zde různé akce pro děti i dospělé. Spolu s městem pak o ni pečuje, aby byl prostor po celý rok provozu schopný.

Náhoda tomu chtěla, že členem sdružení je i akademický malíř Attila Vörös. Když se spolu s ostatními pustil v kapli do opravy zvlhlé omítky, kterou bylo třeba odstranit, zjistil, že pod vrstvami bílého nátěru prosvítá zajímavá stará malba. Díky jeho profesním zkušenostem s restaurováním nástěnných maleb se posléze ukázalo, že jde o původní výmalbu z doby, kdy byla kaplička vybudovaná, aby sloužila místním farníkům. Protože i dnes hraje kaplička významnou roli ve společenském a kulturním životě zdejších obyvatel,  plánuje občanské sdružení ve spolupráci s městem nástěnnou malbu zrestaurovat a tím ji uchovat i pro generace příští. Celý interiér tak dostane zajímavý dobový ráz, k němuž přispěje i zrestaurování starého oltáře, který sem město přesunulo z depozitáře muzea.

„Letos o prázdninách město opravilo také příjezdovou cestu ke kapličce a to včetně odvodnění, aby už stěny kaple nevlhly, což byla jedna z příčin, proč se musela opravit poškozená vnitřní omítka,“ připomíná místostarosta Jiří Kočandrle.   

Návštěvy dnes

Počet zobrazených článků
48264

Vzkaz pro admina